Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Τα τριαντάφυλλα στον κήπο μας

 
Τα τριαντάφυλλα στον κήπο μας
 
Οι λάτρεις των τριαντάφυλλων μπορούν να τα απολαύσουν όχι μόνο στο βάζο τους αλλά και στον κήπο τους ή στο μπαλκόνι τους. Τα τριαντάφυλλα είναι αγαπημένα λουλούδια και μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε τα δικά σας . Μαγευτικά όμορφα, μεταμορφώνουν οποιονδήποτε κήπο ή μπαλκόνι σε παράδεισο με τα θαυμάσια άνθη και την εκπληκτική ευωδιά τους.
 

Πότε φυτεύονται οι τριανταφυλλιές;  

Οι τριανταφυλλιές μπορούν να φυτευτούν καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ακόμη και τον χειμώνα μπορείτε να φυτέψετε τις τριανταφυλλιές σας, καθώς είναι πολύ ανθεκτικές στο κρύο.
Αν φυτεύετε το καλοκαίρι  θα πρέπει να ποτίζετε τη νέα τριανταφυλλιά σας συχνά, ειδικά στην αρχή.  Στη συνέχεια πρέπει να ποτίζετε και πάλι συχνά αλλά όχι σε μεγάλες ποσότητες. Οι τριανταφυλλιές σας θα μεγαλώσουν πολύ γρήγορα.
Αν φυτεύετε τέλος  Άνοιξης ή   Καλοκαίρι καλό θα ήταν να προμηθευτείτε μια φυτεμένη τριανταφυλλιά σε γλάστρα και να τη μεταφυτέψετε μαζί με το χώμα που συγκρατείται γύρω από τις ρίζες. Αυτή η «μπάλα» χώματος θα βοηθήσει τη τριανταφυλλιά σας να μην ξεραθεί.
Αν όταν φυτέψετε τη τριανταφυλλιά σας οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, σκεπάστε την μέχρι να ανέβει λίγο η θερμοκρασία.

 
Απλές συμβουλές  φροντίδας της τριανταφυλλιάς   

Αν και η τριανταφυλλιά θεωρείται από τα εύκολα φυτά, οι παρακάτω απλές συμβουλές θα σας βοηθήσουν να φροντίσετε αποτελεσματικά το φυτό σας και να δημιουργήσετε έναν  όμορφο και υγιή κήπο.
 

  • Για πλούσια άνθιση που διαρκεί, τοποθετήστε ή φυτέψτε την τριανταφυλλιά σε νότια ανατολικό ή νοτιοδυτικό σημείο.
  • Ποτίστε την νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.
  • Μην τη φυτέψετε   σε υγρό έδαφος γιατί μπορεί να αρρωστήσει ή να μείνει καχεκτική για αρκετό  διάστημα.
  • Καθαρίστε και κόψτε τα παλιά τριαντάφυλλα, αμέσως μόλις αρχίσουν να μαραίνονται.
  • Προσθέστε λίπασμα μετά από κάθε ανθοφορία.
  • Φυτέψτε σκόρδο κοντά στις ρίζες της τριανταφυλλιάς, βοηθάει πολύ στην καταπολέμηση των βλαβερών άσπρων σκουληκιών που προσβάλλουν την ρίζα.
  • Αν φυτέψετε τη τριανταφυλλιά σε  γλάστρα, πρώτα βάλτε λίγα χαλίκια ή βότσαλα, μετά λίγο χώμα, τοποθετήστε το φυτό και στη συνέχεια  ρίξτε χώμα ενισχυμένο με κοπριά.
  • Φυτέψτε τη τριανταφυλλιά σε γλάστρα όχι μεγαλύτερη από το φυτό για να μπορέσει να μεγαλώσει αρμονικά, χωρίς να πνίγεται από την υπερβολική υγρασία.
  • Μην βρέχετε τα φύλλα της τριανταφυλλιάς, ακόμα και αν έχουν σκόνη, γιατί δημιουργείται έτσι περιβάλλον  φιλικό σε ασθένειες, όπως η μελίγκρα.
  • Βοηθάτε να κυκλοφορεί αέρας και το φυτό να αναπνέει καλύτερα καθαρίζοντας το φυτό από τα λεπτά κλαδάκια, φύλλα και χοντρά στελέχη.
  • Το ιδανικό ύψος για την τριανταφυλλιά σας είναι ένα μέτρο περίπου και ενάμιση αν η τριανταφυλλιά σας ανήκει στις υψηλές ποικιλίες. Έτσι, θα έχει μεγαλύτερη αντοχή και πιο αρμονικό σχήμα.
 
Και μην ξεχνάτε τα φυτά μπορεί να χρειάζονται τη καθημερινή φροντίδα και αγάπη μας αλλά ομορφαίνουν  και  στολίζουν πλουσιοπάροχα κάθε απλή, καθημερινή ή σημαντική στιγμή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου