Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Το Τριαντάφυλλο

To Τριαντάφυλλο

 
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το τριαντάφυλλο, πριν το προσφέρουμε.

Το Τριαντάφυλλο και συγκεκριμένα το κόκκινο τριαντάφυλλο είναι ο βασιλιάς των λουλουδιών. Το τριαντάφυλλο είναι  ένα μοναδικό σύμβολο αγάπης και πάθους, πλούσιο σε ιστορία και σημασία. Η Αφροδίτη, η ελληνική θεά του έρωτα, παρουσίασε ένα τριαντάφυλλο για τον έρωτα αλλά και η Κλεοπάτρα δελέαζε τον Μάρκο Αντώνιο με μια αίθουσα γεμάτη από ροδοπέταλα. Το τριαντάφυλλο συμβολίζει  την ομορφιά και την τελειότητα και ο μήνας γέννησής του είναι ο Ιούνιος.
Είναι καλλωπιστικό και φυλλοβόλο φυτό. Αποτελείται από τη ρίζα, τον βλαστό, τα φύλλα και τα μπουμπούκια της.  Τα άνθη της τριανταφυλλιάς βγαίνουν στις άκρες των τρυφερών βλαστών. Στην αρχή είναι κλειστά τα μπουμπούκια της, ενώ σιγά σιγά αρχίζουν να ανοίγουν και να ξεπετάγονται τα πέταλα. Τα πέταλα έχουν διάφορα χρώματα όπως λευκό, κόκκινο, ροζ, κίτρινο και άλλα.  
Η τριανταφυλλιά, εκτός από την ομορφιά και τα ευωδιαστά άνθη, παρέχει και αιθέριο αρωματικό λάδι εξαιρετικής ποιότητας, που παίρνουμε από τα ροδοπέταλα της και που χρησιμεύει στην παρασκευή αρωμάτων. Επίσης τα πέταλα των τριαντάφυλλων, κυρίως τα ροζ, μπορούν να γίνουν και γλυκό.
Το χρώμα των λουλουδιών τους είναι ανάλογο με την ποικιλία της τριανταφυλλιάς αλλά κάθε  χρώμα έχει και μια  ξεχωριστή σημασία ενώ συμβολικός είναι  και ο αριθμός των στελεχών που προσφέρουμε. Ας τα γνωρίσουμε:
 
Τα Τριαντάφυλλα και τα χρώματα:

Τα κόκκινα τριαντάφυλλα εκφράζουν την αληθινή αγάπη, τον σεβασμό, την δύναμη και το πάθος. Παγκόσμιο σύμβολο του  έρωτα.
Το σκούρο χρώμα σε κάποιες περιπτώσεις, συμβολίζει την λύπη και τη θλίψη.

 
Κίτρινο: φιλία, χαρά, τρυφερότητα

Το μόνο χρώμα τριαντάφυλλου που δεν εκφράζει   ρομαντισμό και  έρωτα. Τα κίτρινα τριαντάφυλλα είναι συνδεδεμένα με τον ήλιο, γεγονός που τα καθιστά το ιδανικά για δώρο. Μεταφέρουν το μήνυμα της αφθονίας και συμβολίζουν την ζεστασιά, την φιλία και τρυφερότητα ενώ αντιπροσωπεύουν τον ενθουσιασμό και την ευτυχία.
Στη βικτωριανή εποχή τα κίτρινα τριαντάφυλλα συνδέονταν με το φθόνο και την εμπάθεια.

Απαλό μωβ ή λεβάντα: λατρεία, μεγαλείο, κεραυνοβόλος έρωτας
Το απαλό μοβ χρώμα της λεβάντας σχετίζεται παραδοσιακά με τη μεγαλοσύνη και το μεγαλείο. Με αυτή την έννοια, οι αποχρώσεις αυτού του τριαντάφυλλου υποδηλώνουν έναν αέρα μεγαλειώδη και υπέρμετρο και γενικότερα χρησιμοποιούνται για να δηλώσουν λατρεία.  Το ανοιχτό μωβ τριαντάφυλλα συνδέεται με τη γοητεία και τον "έρωτα με την πρώτη ματιά". Τα σκούρα μωβ τριαντάφυλλα είναι δείγματα ευημερίας και ευζωίας.
Τα ροζ τριαντάφυλλα αντιπροσωπεύουν τρυφερά συναισθήματα, όπως η χαρά, η ευχαρίστηση, ο θαυμασμός.  Το ανοιχτό ροζ   είναι σύμβολο της αθωότητας και συνδέονται με την ευγένεια και το θαυμασμό. Το σκούρο ροζ συμβολίζει βαθιά ευγνωμοσύνη και εκτίμηση και είναι ένας παραδοσιακός τρόπος να πει κανείς «ευχαριστώ».  Επίσης, τα ροζ τριαντάφυλλα εκφράζουν κομψότητα και ευτυχία.

Λευκό: αγνότητα, αθωότητα, και σεβασμός


Το λευκό τριαντάφυλλο αντιπροσωπεύει την αθωότητα και αγνότητα.  Ένα λουλούδι που χρησιμοποιείται πολύ συχνά σε γάμους καθώς υποδηλώνει την ενότητα, την αγνότητα και την αρετή μιας καινούργιας αγάπης που ξεκινά με το γάμο.
Εκφράζουν την  τιμή και το σεβασμό, συμβολισμός  που τα καθιστά ιδανική επιλογή για τον αποχαιρετισμό αγαπημένων ανθρώπων που φεύγουν από τη ζωή. Είναι ένα χρώμα που κυριαρχεί και στις κηδείες, εκτός από τους γάμους!

Πορτοκαλί: ενέργεια, πάθος ,ενθουσιασμός.
Τα πορτοκαλί τριαντάφυλλα συμβολίζουν το πάθος, την ενέργεια και τον ενθουσιασμό καθώς θυμίζουν  τη φωτιά. Εκφράζουν περηφάνια κι επιθυμία και συναγωνίζονται τα κόκκινα τριαντάφυλλα ως αγγελιοφόροι ενός δυνατού έρωτα. Προσφέρονται σαν μια έκφραση ενθουσιασμού ή ένα δώρο για να πει κανείς «είμαι περήφανος για σένα» και να το δείξει εμπράκτως.
Παράγονται μόνο με τεχνητό τρόπο και συμβολίζουν την επιθυμία για το ανεκπλήρωτο .
Είναι συνήθως μπεζ τριαντάφυλλά με πράσινες ανταύγειες  και είναι σύμβολα της αρμονίας και γονιμότητας.  Είναι αγγελιοφόροι της ειρήνης και την ηρεμίας και εκφράζουν τις   ευχές μας για ευημερία ή για γρήγορη ανάρρωση.
Δηλώνουν το τέλος μια εποχής και συμβολίζουν τον αποχαιρετισμό. Συνήθως είναι πολύ σκούρα κόκκινα τριαντάφυλλα.

 
Τριαντάφυλλα και αριθμοί
 • 1: Στο πρώτο ραντεβού. Ένα μονό τριαντάφυλλο συμβολίζει την αγάπη με την πρώτη ματιά.
 • 2: Τα δύο τριαντάφυλλα  εκπροσωπούν την αμοιβαία αγάπη και την στοργή.
 • 3: Ενα μπουκέτο από τρία τριαντάφυλλα είναι το παραδοσιακό δώρο της επετείου του μήνα.
 • 6: Το νούμερο του πάθους, το συμβολίζουν τα έξι τριαντάφυλλα.
 • 9: Για να στείλετε το μήνυμα "Θα είμαστε για πάντα μαζί," στείλετε ένα μπουκέτο από εννέα  τριαντάφυλλα
 • 10: Ένα μπουκέτο από δέκα τριαντάφυλλα εκφράζει « Η αγάπη μας είναι η τελειότητα»
 • 12: Μία δωδεκάδα τριαντάφυλλα που φωνάζει "Γίνε δικός/η  μου!"
 •  13: Πες σε κάποιον που θα είναι φίλος σου για πάντα, με ένα μπουκέτο από δεκατρία τριαντάφυλλα
 • 15: Για να ζητήσετε  συγγνώμη στείλτε 15 τριαντάφυλλα.
 • 20: Στείλτε το μήνυμα "τα συναισθήματά μου  είναι πραγματικά ειλικρινείς" με ένα μπουκέτο από είκοσι τριαντάφυλλα.
 • 24: Δύο δωδεκάδες από τριαντάφυλλα σημαίνει «είμαι δικός σου!"
 • 25: Στείλετε   συγχαρητήρια με είκοσι πέντε τριαντάφυλλα
 • 36:Τρεις δωδεκάδες σημαίνουν ότι "Είμαι παράφορα ερωτευμένος!"
 • 40: Σαράντα τριαντάφυλλα σημαίνουν ότι «η αγάπη μου για σένα είναι γνήσια."
 • 50: Εκφράζοντας μία αγάπη που δεν γνωρίζει όρια, να στείλετε ένα μπουκέτο από πενήντα όμορφα πολυτελή τριαντάφυλλα
 
Είναι λοιπόν, σημαντικό να γνωρίζουμε τους ιδιαίτερους συμβολισμούς των τριαντάφυλλων πριν τα προσφέρουμε, γιατί όταν επιλέγουμε συνειδητά το χρώμα και αριθμό χειρονομία μας αποκτά μεγαλύτερη αξία και νόημα και προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη χαρά στον παραλήπτη.
 
 Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου